Etichete

, , , ,

Domenico di Tommaso di Doffo Bigordi, poreclit Ghirlandaio si cunoscut in istoria artei ca Domenico Ghirlandaio din cauza bijuteriilor in forma de ghirlanda pe care le facea in studioul de bijutier al tatalui sau, a fost  contemporan cu Botticelli, Verrocchio şi Filippino Lippi şi l-a avut ca discipol pe Michelangelo.

Domenico Ghirlandaio s-a născut în 1449 la Florenţa. Tatăl sau, Tommaso Bigordi, era negustor de mătăsuri, dar avea si un atelier de bijutier. Ghirlandaio a fost cel mai mare din cei şase copii din prima căsătorie a tatălui. În magazinul-atelier al tatălui, Domenico mai executa şi portrete ale trecătorilor. A invatat sa picteze de la Alesso Baldovinetti, de la care a  aflat si taina mozaicelor. În 1472, Girlandaio se înscrie la Compagna di San Luca, unde îşi desăvârşeşte pregătirea profesională.

Prima sa mare lucrare de maturitate,  în care îşi manifestă  personalitatea artistica, a fost decorarea capelei dedicată sfintei Fina, patroană spirituală a orăşelului San Gimingnano. La acest maret edificiu au fost cooptaţi artişti florentini de mare valoare ca: arhitectul Giuliano da Maiano, fratele său, sculptorul Benedetto, partea de pictură revenind lui Ghirlandaio.

In lucrarea Funeraliile sfintei Fina („Esequie di santa Fina„), figurile umane sunt tratate cu multă naturaleţe. Unele din personaje au în privire ceva ce le detaşează de dramatismul scenei, sentimentul de emoţie fiind disimulat în seninătate şi monumentalitate. Printre oamenii reprezentaţi trebuiau să fie prezenţi şi cei de vază, care au finanţat întregul ansamblu artistic.  Aceeaşi grandoare este vizibilă şi în Vestirea morţii sfintei Fina („Annuncio della morte di santa Fina„).

Domenico Ghirlandaio  a avut  doi frati – Benedetto Ghirlandaio (1458 – 1497), David Ghirlandaio (1452 – 1525) şi un  nepot, Ridolfo del Ghirlandaio (1483 – 1561) care au fost de asemenea pictori.

Bibliografie:

Jean K. Cadogan, Domenico Ghirlandaio: Artist and artisan, Yale University Press, 2000.
Passavant, Gunter: Verrochio Sculptures Paintings & Drawings Phaidon. London, 1969.
Wiki-common

Reclame