Etichete

, , ,

Doamna cu hermină este o pictură pictată de Leonardo da Vinci probabil între anii 1483 şi 1490. Vasari considera ca a fost pictata mai devreme, aproximativ in anul 1480. Tabloul o reprezinta pe Cecilia Gallerani, amanta de 16 ani a ducelui de Milano, Ludovico Sforza.

Se presupune ca aceasta  tine in brate o hermina din trei motive: amantul sau fusese ridicat in Ordinul Herminei de catre Ferdinand I, hermina era simbolul virtutii si puritatii si, in sfarsit,  era un joc de cuvinte deoarece hermina in limba greaca se spunea „galee” iar acesta denumire era foarte apropiata de numele Ceciliei Gallerani.

Cecilia Gallerani, foarte culta si de o inteligenta sclipitoare, a devenit amanta lui Ludovico Sforza, acesta preferand-o insa ca sotie pe Isabella d’Este. Isabella d’Este a vazut portretul si a dorit sa-l cumpere. Leonardo a refuzat-o, portretul ramanand in posesia Ceciliei Gallerani. Cecilia Gallerani, avand 6 frati, a fost educata impreuna cu ei, cunoscand literatura vremii si limbile clasice – latina si greaca si conform lui Vasari a avut calitati exceptionale ca instrumentista la harpa de care se insotea in cantul baladelor.

Ramanand amanta lui Ludovico Sforza, Cecilia a ramas in preajma lui o perioada, locuind intr-unul dintre palatele ducelui. La insistentele Beatricei d’Este ea s-a retras o vreme in castelul ducal de la  Verme Palace, care i-a fost acordat ca zestre cand s-a castorit in 1492 cu contele Ludovico Carminati de’ Brambilla („Il Bergamino”). Cecilia Gallerani a avut patru copii. Al cincilea, Cezare, care a fost primul in ordinea nasterii, a fost facut cu Ludovico Sforza, el devenind mai tarziu staretul manastirii San Nazaro Maggiore din Milano. Mai tarziu a devenit si Episcopul Milanului.

In aceasta perioada Cecilia Gallerani a intretinut unul dintre primele “saloane” intelectuale din istoria moderna, fiind considerata o patroana a artelor care a ajutat multi artisti. Bineinteles ca printre vizitatorii acestui salon s-a numarat si Leonardo da Vinci. Cecilia a murit in 1536. Ea a fost ingropata in cavoul familiei Carminati, in biserica din  San Zavedro.

Tabloul “Dama cu hermină” a fost pictat in ulei, pe panou de lemn si are dimensiunea de 54 × 39 cm si se afla in Muzeul Czartoryski din Cracovia.

Anunțuri