Etichete

, , ,

Gioconda  sau Mona Lisa este o pictură realizată de Leonardo  între anii 1503-1506. Conform notelor lui Giorgio Vasari, ar fi vorba de Monna Lisa Gherardini, o femeie care a apartinut  micii nobilimi rurale din Toscana. Cercetările ulterioare ajunseseră la concluzia că portretul ar reda figura unei doamne apartinand inaltei societati florentine, Madonna Lisa del Giocondo, al cărei nume ar explica şi a doua denumire a tabloului. Astazi exista o parte a istoricilor de arta italieni, in frunte cu celebrul Giuseppe Pallanti, care a petrecut 3 decenii pentru a verifica autenticitatea prezumptiei lui Vasari (vezi cartea si linkul din bibliografie).

Pictura reprezintă unul din primele portrete pe fondul unui peisaj fantastic. O caracteristică interesantă a picturii este că fundalul neuniform, partea din stânga, este evident la un nivel mai jos decât în dreapta, fiind probabil adăugat mai târziu, în cursul realizării compoziţiei. Unele analize facute cu tehnici recente au aratat încă trei straturi de pictură sub cel aparent. Straturile pot fi din cauza unor restaurari sau unor corectari facute de Leonardo.


Pictura este facuta în ulei, pe lemn de plop, cu dimensiunea de 77 x 53 cm. Leonardo se foloseste de procedeul inventat de el – „sfumato„, dând tabloului un aer misterios, cu faimosul surâs enigmatic.

Istoria tabloului este la fel de interesanta ca tabloul in sine. Leonardo era foarte ataşat de el şi îl purta intotdeauna în călătoriile sale, luându-l cu el si atunci când regele Francisc I l-a invitat în 1516 să se stabilească în Franţa. Regele i-a cumpărat tabloul, care a fost expus mai întâi la palatul Fontainebleau, mai târziu la Versailles. După Revoluţia Franceză este expus la Luvru. Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul său dormitor, apoi a revenit la muzeul Luvru. În timpul Războiului franco-prusac din 1870-1871 a stat ascuns în pivnita unei manastiri.

În ziua de 22 august 1911 tabloul dispare de la Luvru. Poetul Guillaume Apollinaire si tanarul lui prieten Pablo Picaso sunt suspectati de furt şi arestati. Ambii sunt eliberaţi dupa 40 de zile de detentie din lipsă de dovezi.

Pana la urma, s-a dovedit ca un fost angajat al muzeului , Vincenzo Perugia, convins că tabloul aparţine Italiei, l-a furat purtându-l sub manta la ieşirea din muzeu. A fost descoperit când a încercat să-l vândă unui negustor de opere de artă din Florenţa. După ce a fost expus în principalele oraşe ale Italiei, revine la Luvru în 1913. În 1956, partea inferioară a tabloului suferă daune serioase în urma unui atentat cu o soluţie acidă, iar câteva luni mai târziu un vizitator a aruncat în el o piatră. În prezent se află protejat sub o sticlă incasabilă.

Bibliografie:

Giuseppe Pallanti. Mona Lisa Revealed: The True Identity of Leonardo’s Model. Geneve; Skira.
Giuseppe Pallanti / Associated Press (2007). „‘Mona Lisa’ died in 1542, was buried in convent”
Portrait of Lisa Gherardini, wife of Francesco del Giocondo
Who is „Mona Lisa”? – Historical Facts and Speculations

Anunțuri