Etichete

, , , ,

Greu sa alegi cea mai importanta lucrare (magnum opus) creata de  Leonardo, mai curand este preferabil sa vorbesti la plural – magna opera. Deci prima din preferatele mele este “Cina cea de Taină”, cunoscuta si ca “La Ultima Cena” sau numita in original de marele geniu “Il Cenacolo”.

Cina cea de Taină a fost construită conform unor calcule matematice. Apostolii au fost împărţiţi în patru grupuri de câte trei, dispuse două la dreapta şi două la stânga lui Iisus, care se află în centru. Spre a fi mai proeminent, Iisus a fost situat în dreptul unei ferestre prin care se vede un peisaj cu orizontul foarte coborât, având deci ca fundal cerul. Părerea care dăinuise multă vreme privitoare la rolul secundar al culorii la Leonardo, explicându-se aceasta prin formaţia sa toscană în care avea întâietate realizarea reliefului – „il rilievo” – ca obiectiv pictural, a fost infirmată prin lucrările moderne de restaurare.

Pictura murală are dimensiunea de  460 x 880 cm şi a fost executată în ulei, pe un strat dublu de ipsos. Perioada de executie a fost cuprinsă între anii 1494 şi 1497. Forma definitivă a picturii a fost precedată de numeroase si elaborate studii. O parte din schiţe  s-au păstrat  în biblioteca „Albertina” din Viena, la „Accademia” din Veneţia şi în biblioteca regala din castelul Windsor.


Tehnica folosită de Leonardo, lucrând pe tencuială uscată cu materiale asemănătoare picturilor pe lemn, s-a dovedit problematică. După puţin timp, vopseaua a început să se desprindă, fapt atestat într-o scrisoare a lui De Beatis din 1517, adresată cardinalului din Aragona.

În cursul secolelor, pictura a fost de mai multe ori restaurată, rezultatele fiind mai degrabă negative, întunecându-se suprafaţa pictată. Călugării dominicani au distrus peretele inferior, deschizând o uşă chiar la mijloc, eliminând astfel picioarele lui Iisus. Ultima restaurare, începută în 1948 şi terminată la 28 mai 1999, a reînnoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind şi consolidând astfel ceea ce mai rămăsese din pictură şi readucând la vedere aspecte dotate de o luminozitate şi prospeţime neaşteptate. În august 1943, în urma unui bombardament aerian, tavanul încăperii se prăbuşeşte, dar pictura rămâne ca prin minune intactă.

Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus Hristos, aşa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan (13:21).

13:21 – Iisus, zicând acestea, S-a tulburat cu duhul şi a mărturisit şi a zis: Adevărat, adevărat zic vouă că unul dintre voi Mă va vinde.

Leonardo incearca sa redea reacţiile diferite ale Apostolilor săi, după ce Iisus anunţase că unul dintre discipolii săi îl va trăda. Leonardo a redat fizionomiile diverse pe care, potrivit caracterului si temperamentului fiecaruia, le-a considerat caracteristice  apostolilor,  la auzul acestor cuvinte profetice.

Există două copii în mărime naturală a Cinei lui Leonardo: una se găseşte la Biserica Minorită din Viena, alta în muzeul mănăstirii din Tongerlo (Belgia). Pictura a fost realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza  (il Mauro) din Milano, devenind in timp una dintre cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor. Pictura este expusa în fosta sală de mese a bisericii dominicane „Santa Maria delle Grazie” din Milano.

Reclame